piątek, 8 czerwca 2012

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat.



Racjonalne żywienie dzieci jest bardzo ważne. Nie wszyscy są zorientowani co można podawać dziecku, a co nie, więc postaramy się przybliżyć trochę zasad jeśli chodzi o żywienie.




Wiek od roku do 3 lat to okres w którym dziecko z żywienia niemowlęcego przechodzi na posiłki zalecane w starszych grupach wiekowych.
 W okresie tym:
- dziecko ma mniejsze łaknienie,
- zapotrzebowanie energetyczne takiego dziecka to około 90 kcal/kg masy ciała,
- powinna nastąpić stopniowa zmiana konsystencji pożywienia,
- powinno się:
                      - wprowadzić szerszy asortyment spożywanych potraw,
                      - podawać potrawy gotowane,
                      - wprowadzić potrawy duszone,
                      - nowe potrawy podawać w małych ilościach,
                     - urozmaicać jadłospis pod względem różnorodności smaku, konsystencji, koloru (im barwniejsza potrawa, tym chętniej dziecko jej spróbuje;)),
- nie zaleca się potraw smażonych,
- nie należy ograniczać tłuszczu i cholesterolu (z uwagi na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego),
- dzieci nie powinny być przekarmiane ani niedożywiane,
- dziecko powinno jeść 4-5 posiłków dziennie i nie podjadać między posiłkami (zwłaszcza słodyczy),
- zaleca się ograniczenie spożycia soli i cukru,
- słodycze zastępuje się owocami i warzywami, które są źródłem błonnika pokarmowego,
- trzeba dbać o spokój podczas spożywania posiłków i nie pozwalać na zabawę podczas jedzenia,
- gdy dziecko nie chce jeść to nie można go zmuszać na siłę.











Opracowano na podstawie: "Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - H. Ciborowska, A. Rudnicka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wydanie III uzupełnione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz